Bulut Bilişimde Zorlu Günler Kapıda mı?
Bulut Bilişimde Zorlu Günler Kapıda mı?
Bulut bilişimde zor günler, ABD menşeili yazılım firması 37signals, bu yıl buluttan çıkarak 1 milyon dolardan (790.000 £) fazla kâr artışı elde edecek. Bu ilginç haberden sonra bulut bilişimin avantajları ve dezavantajlarını tüm gerçekliğiyle gelin yakından inceleyelim.
Şirketin ortak sahibi ve baş teknoloji sorumlusu David Heinemeier Hansson, “İşletmemizde bu kadar mütevazı değişikliklerle bunu elde edebilmek şaşırtıcı” diyor. ABD’li şirketin Basecamp ve Hey gibi çevrimiçi proje yönetimi ve üretkenlik yazılımları için milyonlarca kullanıcısı var.
Pek çok şirket gibi, veri depolama ve bilgi işlem hizmetlerini bulut hizmetleri sağlayıcısı olarak adlandırılan üçüncü taraf bir firmaya yaptırdı. Sebebi ise üçüncü taraf şirketlerin verilerine internet üzerinden ulaşabileceği devasa veri merkezlerinin olması. 2022 yılında bu hizmetlerin maliyeti 37signal’a 3,2 milyon dolardır.
Heinemeier Hansson, “Şöyle dedim: ‘Bekle! Bir haftalık kiralama için ne kadar harcıyoruz?’ yalnızca bir haftalık bulut hizmetleri harcamamla gerçekten güçlü bilgisayarlar satın alabilirim.” şeklinde yorumda bulundu. Bu yorumu bulut hizmetlerinin aslında maliyetinin hâlâ ucuzlamadığının göstergesidir.
Donanım satın almanın ve bunu paylaşılan bir veri merkezinde barındırmanın yıllık maliyeti 840.000 ABD dolarıdır. Her ne kadar maliyetler Heinemeier Hansson’u harekete geçmeye itmiş olsa da diğer faktörler de endişe vericiydi.
Büyük bir veri merkezi çökerse web’in büyük bir kısmı çevrimdışı olabilir ya da şirketlerin aboneliği silinebilir örneğin, geçtiğimiz aylarda bulut dünyasını sarsan bir gelişme olarak karşımıza çıkan “UniSuper’in bulut aboneliği, Google Cloud tarafından yanlışlıkla silindi!” isimli haber gündemi epey meşgul etmişti.
Bulutun daha ucuz, daha kolay ve daha hızlı olduğu söylendi. “Bulut, üretkenlik kazanımlarını ölçebileceğimiz bir noktaya kadar işleri kolaylaştıramadı” diyor. Burada aslında bulut hizmetlerinin kazanımlarını hemen kullanılamadığı anlaşılıyor.
Ancak çok sayıda ek sunucuda beş dakikalık bir geri dönüşe ihtiyacımız yok ve şirketlerin büyük çoğunluğunun da buna ihtiyacı olduğuna inanmıyorum.” bir hafta içinde yeni sunucuların teslim edilmesini ve veri merkezine yerleştirilmesini sağlayabilir, bu da yeterince hızlıdır. 37signals bulutu yeni ürünler denemek için kullanıyor. “Büyük makinelere ihtiyacımız vardı ama sadece 20 dakika ihtiyacımız vardı.” diyor.
37signals, iş yüklerini buluttan geri getirme (bulut geri dönüşü) konusunda tek şirket değil. Dijital çalışma alanı şirketi Citrix, yaptığı araştırmada ABD’deki büyük kuruluşların %94’ünün son üç yılda buluttan veri veya iş yüklerini geri yüklemek için çalıştığını tespit etti. Belirtilen nedenler arasında güvenlik endişeleri, beklenmeyen maliyetler, performans sorunları, uyumluluk sorunları ve hizmet kesintileri yer alıyordu.
Plitch, insanlara değişiklik yapma olanağı sağlayan yazılımlar sağlıyor. Kendi özel veri merkezlerini kurdu ve bulut iş yüklerini bu merkezlere geri aktardı; böylece iki yıl sonra maliyetlerde tahmini olarak %30 ila %40 oranında tasarruf sağlandı.
Alman firmasının genel müdürü Markus Schaal, “Kararımızı vermemizdeki önemli faktörlerden biri, kesinlikle güvenli kalması gereken son derece özel Ar-Ge verilerimize ve kodlarımıza sahip olmamızdı. Özelliklere, yamalara ve oyunlara yaptığımız yatırımlar sızdırılırsa, bu rakiplerimiz için bir avantaj olacaktır. Genel bulut güvenlik özellikleri sunsa da, sonuçta hassas fikri mülkiyetimiz üzerinde doğrudan kontrole ihtiyacımız olduğuna karar verdik.” dedi.
Bulut Yönetiminin Dikkat Çekici İstatistikleri
Artan maliyetler CFO ve CTO arasında zorlu konuşmalara yol açacak gibi gözüküyor. Her iki departman da verimli bir şekilde büyümek istese de, her birinin bilgi seviyesi, öncelikleri ve iletişim kalıpları onları geride tutabilir.
Bu gerginlik verilerde açıkça görülüyor. Finans liderlerinin bulut maliyetleri konusunda teknoloji emsallerine göre neredeyse üç kat daha fazla endişelenme olasılığı var ve bulutta görünürlük elde etme konusunda da iki kat daha fazla endişeleniyorlar.
Teknoloji liderlerinin %40’ı işe alım zorluklarına odaklanırken, %20’si bulut operasyonlarının en iyi şekilde nasıl ölçeklendirilebileceği konusunda endişeli.
Finans liderleri bulut maliyetlerinin görünürlüğü ve anlaşılması konusunda açıkça zorluk çekerken, teknoloji liderleri de aynı endişeden dolayı hayal kırıklığına uğruyor. Yukarıda da görüldüğü üzere teknoloji liderlerinin neredeyse yarısı, yönetici ekibindeki meslektaşlarının bulutun doğasını ve ilişkilerini anlamadığını açıkça iddia ediyor.
İlgili makaleye şirketin bulut raporundan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda, günümüzün teknoloji odaklı iş dünyasında, şirketlerin bulut hizmetlerinden uzaklaşma kararları, maliyetlerin uygunluğundan güvenlik endişelerine kadar birçok faktörü içeriyor. Özellikle 37signals ve Plitch gibi örnekler, buluttan özel veri merkezlerine geçiş yaparak dikkat çekici maliyet tasarrufları ve stratejik avantajlar elde etmişlerdir. Bu avantajların ve dezavantajların bulut hizmetlerine ne yönde etki edeceğini ele aldık.