Üniversitelerde 12 Ön Lisans Bölümü Açılıyor
Üniversitelerde 12 Ön Lisans Bölümü Açılıyor
Türkiye’de üniversite eğitimi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar’ın son açıklamalarıyla birlikte yeni bir döneme giriyor. Yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında, üniversiteler bünyesinde açılacak yeni program ve bölümlerle, bu alanlarda yetişmiş insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması hedefleniyor.
Yeni Dönemde Açılması Planlanan Lisans ve Ön Lisans Programları
YÖK Başkanı Özvar’ın açıklamalarına göre, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere toplamda 5 yeni lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programı hayata geçirilecek.
Lisans düzeyinde;
- Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü
- Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi Bölümü
Ön Lisans düzeyinde;
- Yapay Zekâ Operatörlüğü,
- Büyük Veri Analistliği,
- Otonom Sistemler Teknikerliği,
- Dijital Dönüşüm Elektroniği,
- Robotik ve Yapay Zekâ,
- Oyun Geliştirme ve Programlama,
- Bulut Bilişim Operatörlüğü,
- İmalat Yürütme Sistemleri,
- Kurumsal Bilişim Uzmanlığı,
- İnsansız Araç Teknikerliği,
- Ön-yüz yazılım Geliştirme,
- Arka-yüz yazılım Geliştirme gibi geleceğin mesleklerine yönelik programlar öğrencilere sunulacak.
Programların Açılmasındaki Amaçlar
Bu yeni programların amacı, hızla gelişen teknoloji ve dijitalleşme süreçlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını yetiştirmek. Programlar, sektörle işbirliği içinde, uygulamalı ve teorik bilgiyi harmanlayarak öğrencilere sunmayı hedefliyor. Ayrıca, öğrencilere, diğer üniversitelerin öğretim üyelerinden de ders alma imkânı sağlanarak, eğitimde çeşitliliğin ve kalitenin artırılması amaçlanıyor.
Yeni Programlar Hangi Üniversitelerde Açılacak?
- Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Atatürk Üniversitesi
- Bursa Teknik Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Gaziantep Üniversitesi
- Harran Üniversitesi
- Karabük Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Kayseri Üniversitesi
- Kocaeli Üniversitesi
- Konya Teknik Üniversitesi
- Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Sakarya Üniversitesi
- Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Trakya Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
Özvar, yapay zekâ ve dijitalleşme alanındaki bu yeni eğitim programlarının uygulanacağı 20 üniversite titiz bir çalışma sonucu belirlendiğini ve seçim sürecinde, üniversitelerin mevcut bölüm ve programları, altyapı imkânları ve öğretim üyesi kadroları gibi ölçütler göz önünde bulundurulduğunu da sözlerine ekledi.
Yeni açılacak programlarda kalite güvencesi, YÖK’ün en önemli gündem maddelerinden biriydi. Bu kapsamda, bilişim ve yapay zekâ alanında uzman akademisyenlerin yanı sıra sektör temsilcileri de müfredat geliştirme sürecine dâhil edildi. Böylece, öğrencilerin mezun olduklarında sahip olacakları bilgi ve becerilerin, sektörün ihtiyaçlarına uygun olması hedefleniyor.
Müfredat ve Eğitim Şekli Nasıl Olacak?
Özvar, müfredat ve eğitim şekli açısından şu açıklamalarda bulundu: “ Çalışma grubu marifetiyle açılmasına karar verilen 12 ön lisans programındaki dersler belirlendi. Böylece ortak müfredatı belirlemiş olduk. Lisans bölümlerinin zaten bir kısmı hali hazırda mevcut olduğu için bir müfredatları var. Böyle de olsa lisans bölümleri için de ortak olarak ders listesinin belirlenmesini ve ortak müfredatın takip edilmesini arzu ediyoruz. Programların bir kısmında ilk kez, müfredatta yer alan ve seçilecek dersleri büyük üniversitelerimizin öğretim üyeleri tarafından çevrimiçi ve eşzamanlı biçiminde verilecek. Böylelikle programların açılacağı üniversitelerin öğrencileri başka bir üniversite öğretim üyesinden de ders alabilecek. Ayrıca sektör temsilcilerinin de katkı vereceği bu programlardan azami fayda sağlamak istiyoruz. Bilişim ve yapay zekâ alanında uzman hocalarımız ile ilgili sektör temsilcilerinin katkıları yeni programlarımızın müfredat niteliklerini yükseltecektir” diye konuştu.
Bu programların açılması ülkemizin bilişim alanındaki genç yetenekleri ve bu alanda yetişmiş insan gücünü artırmak adına önemli bir adım olarak görülebilir.
Açılan bu yeni bölümlere ilgi duyuyor ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız Yazılım Geliştirme ve Veri Bilimi kategorilerimizdeki eğitimleri inceleyebilir, alanında uzman eğitmenlerimiz tarafından büyük bir özveri ile hazırlanmış olan birçok farklı daldaki eğitimlerimizle kendinizi kanıtlayabilirsiniz.